Knolselderij | Knoflook | Kaantjes
“Het aardse van een knolselderij in een romige soep.”
— BENODIGDHEDEN —
Knolselderij soep:
1 Ui | Knoflook | Vadouvan | 500 gr Knolselderij schoon | 50 gr Witte wijn | 800 gr Melk | 800 gr Room | 800 gr Kippenbouillon | Zout
Zoutkorst:
500 gr Zout | 500 gr Bloem | 300 gr Water
Schuim van knoflook:
Melk | Room | Knoflook tenen | Gelatine blaadjes
Crumble:
Krokante aardappel | Krokante ui | Uitgebakken spekjes (kaantjes)
— BEREIDING —
Zoutkorst:
1. Verwarm de oven voor op 220°C en schil de knolselderij
2. Vermeng het zout met de bloem in een grote schaal of mixer en meng dat met het water tot een deeg
3. Rol het deeg uit en bedek er de knolselderij mee. Bak de knolselderij 20 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 160°C en bak hem nog eens 35 min
4. Laat +/- 30 min afkoelen en snijd of sla de korst open. Snijd de knolselderij in stukjes en gebruik voor de soep
Knolselderij soep:
1. Weeg de ingrediënten nauwkeurig af, maak de ui en knoflook schoon en snijd in stukjes
2. Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de ui aan. Voeg de knoflook, vadouvan en de vooraf gegaarde knolselderij toe.
3. Blus het geheel af met de witte wijn en laat de alcohol wat verdampen. Vul de pan aan met melk, room en een sterke kippenbouillon die hoog op smaak is.
4. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe alles in een blender of draai glad met een staafmixer. Voeg naar smaak wat zout toe.
— AFWERKING —
1. Vul een soepkop en spuit het schuim van knoflook er boven op
2. Garneer af met de crumble van aardappel, ui en spekjes
— EXTRA —
➤ Geen zin en tijd om de knolselderij eerst te garen in de zoutkorst? Voeg een in stukjes gesneden, rauwe knolselderij toe. Laat de soep dan wel 20 minuten langer koken tot de knolselderij goed gaar is.